Снимка БулфотоПоблемът със свободните легла в болниците става все по-голям. Рекорден е

...
Снимка БулфотоПоблемът със свободните легла в болниците става все по-голям. Рекорден е
Коментари Харесай

Леглата в големите болници в София вече са почти изчерпани

Снимка Булфото

Поблемът със свободните кревати в лечебните заведения става все по-голям. Рекорден е броят на приетите в болница с COVID-19. Над 7 000 души са настанени в  болница , като 577 от тях са в интензивни отделения. Болниците изчерпват потенциала си за пациенти с Коронавирус -19. В София 75% от леглата към този момент са заети, а лечебните заведения започнаха откриване на нови.

Леглата в огромните лечебни заведения в София към този момент са съвсем изчерпани, заяви шефът на столичното  РЗИ  д-р Данчо Пенчев. Затова се постанова откриване на нови. От столичния щаб се отхвърлиха леглата във всички лечебни заведения да бъдат увеличени с 20%. Вместо това  към всяка  болница  в София ще има самостоятелен метод и ще се разкрият толкоз спомагателни кревати, колкото е належащо. Тревожно е, че към този момент се постанова и откриване на спомагателни места и за най-малките пациенти с Коронавирус. В момента в София в  болница  с  ковид  са към 30  деца .



От спешната  болница  „ Пирогов ” първи сигнализираха за потребността от повече кревати за  деца  с Коронавирус – 19. И през днешния ден разкриха още 20.

„ Определено следим скок и той е по-съществен, сравнявайки го с епидемиологичната вълна от ноември и декември предходната година. Като обичайно  деца та заболяват в фамилни клъстери. За благополучие за разлика от възрастните болестта протича по-доброкачествено и не следим прогресираща дихателна непълнота ”, изясни пред  д-р Снежина Лазова - педиатър в „ Пирогов ”.

В „ Св. Анна ” детско  поделение  също стартира да се цялостни със инфектирани.

„ 30% от потенциала на детското  поделение  е заето от  деца  с COVID-19. Не са в тежко положение, по-скоро нормализирано, леко към приблизително ”, изясни доктор Славчо Близнаков, шеф на „ Св. Анна ”.

Заради натиска върху лечебните заведения от столичната   РЗИ  решиха, че ще подхващат самостоятелен метод за откриване на кревати в другите лечебни заведения.

„ Натискът е върху интензивните кревати. И това, което рапортуваха от Бърза помощ, е, че все още единствено за една промяна има 470 повиквания, от които половина са за COVID-пациенти.  За страдание една огромна част автоматизирано влизат в интензивните браншове ”, изясни доктор Данчо Пенчев, шеф на  РЗИ -София.

Болница  „ Св. Анна ” е отделила 50% от всичките си кревати за COVID-болни и тази заран бяха заети 102 %.

„ Има прочут напън в болничните заведения най-много поради нуждата от интензивни кревати. Това, което ни следва да създадем, е преструктуриране на  болница та с опция да не се основава безпорядък в болничните заведения ”, съобщи доктор Борис Богов, шеф на „ Александровска ”.

Натоварването е голямо и във Военномедицинска академия, където също разкриват спомагателни места. Същата е обстановката и в градските лечебни заведения. Изключение не вършат и частните.

„ Имаме подготвеност от през днешния ден да осигурим 180 кревати. В  момента са съвсем изчерпани ”, изясни доктор Иван Колчаков - УМБАЛ „ Софиямед ”.

Препълнени са лечебните заведения и в други елементи на страната. Във Варна също има проблем с интензивните кревати.

„ Тъй като на територията на област Варна са 47. По рекомендация и на  РЗИ  и самите лечебни заведения потребността от разкриването на нови е осезаеми ”, изясни регионалният шеф на Варна Стоян Пасев.

В област Бургас сутринта имаше единствено 50 свободни кревати за лекуване на пациенти с COVID-19 и 8 свободни в натоварен бранш. A в Шумен към този момент даже нямат опция за откриване на нови.

„ Напливът към  болница та е доста огромен. Част от пациентите съумяваме да им изпишем терапия и да ги върнем и нека това нещо да не ескалира, защото към този момент нямаме опция да разкриваме нови кревати ”, съобщи доктор Димитър Костов, шеф на МБАЛ-Шумен, написа dunavmost.com.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР